کارگروهان آرا

شرکت مشاوره مدیریت و مهندسی

کارگروهان آرا

شرکت مشاوره مدیریت و مهندسی

قائم مقام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به این‌که هدف 10 سال آینده شرکت، افزایش تولید پروپیلن، استفاده از خوراک متان و تکمیل پروژه‌ها و طرح‌های باقی‌مانده پراکنده در کشور است، گفت: کارهای زیادی از جمله تامین منابع مالی برای تکمیل پروژه‌ها باید انجام دهیم.



این مقام مسوول با تاکید بر این‌که درصددیم خصوصی سازی را از مبداء شروع کنیم گفت: در حال حاضر در سطح بسیار بالای وزارت نفت جلساتی با حضور وزیرمحترم نفت، مسوولین بورس، کارشناسان ارشد مالی و فاینانس برگزار می‌شود و درصددیم که صندوق‌های سرمایه‌ای به گونه‌ای که همگی در آن نقش داشته باشند را به وجود آوریم؛ این صندوق‌ها شامل طرح‌هایی می‌شود که از امکان سنجی خوبی برخوردارند.

احیای صنعت پتروشیمی با شکل خصوصی

قائم مقام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به این‌که تلاش می کنیم صنعت پتروشیمی را با شکل خصوصی اما با مدیریت هدایت شده و بهره گیری درست از منابع خوراک به وجود ‌آوریم، اظهار کرد:‌ در حال حاضر رشد صنعت پتروشیمی راکد است.

پیوندی در مورد میزان لطمه نحوه واگذاری صنعت پتروشیمی به بخش خصوصی گفت: در حال حاضر رشد صنعت پتروشیمی راکد شده و از شیب تند رشد صنعت در برنامه دوم، سوم و چهارم دیگر خبری نیست و نسبت به رقبا در منطقه خلیج فارس عقب افتاده‌ایم.

وی با اشاره به این‌که عقب ماندن از سایر کشورهای در منطقه خلیج فارس ناشی از بحث خوراک از واحدهای بالا دستی نیز هست، گفت: فازهای پارس جنوبی به تناسب رشد نکرده‌اند.

قائم مقام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تصریح کرد: امیدواریم با روش‌های مذکور صنعت پتروشیمی را دوباره احیا کنیم. در مرحله نخست تلاش می‌شود مجموعه‌های تامین سرمایه را به سمت تولید واقعی دارد سوق دهیم که کمک بزرگی به کاهش تورم خواهد بود.

پیوندی با اشاره به این‌که سوق دادن نقدینگی به سمت تولید نیازمند حمایت قانونی است، گفت: می طلبد که مجلس و وزارت امور اقتصادی و دارایی همکاری بسیار خوبی دراین زمینه داشته باشند؛ باید توجه شود که یکی از راه‌های کاهش تورم و مصرف نقدینگی در مقوله تولید است و یکی از جذاب‌ترین تولیدها، صنعت پتروشیمی است.

وی با تاکید بر لزوم افزایش تولید نفت خام همگام با توسعه صنعت پتروشیمی گفت: فازهای پارس جنوبی نیز به همان نسبت باید رشد داشته باشند.

برنامه 75 میلیارد دلاری توسعه

پیش از این قائم مقام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر این که در 10 سال آینده عملکرد شرکت، پروپیلن‌محورخواهد بود، اظهار کرده بود مساله ایجاد مشوق در بخش خوراک مایع بسیار حیاتی است تا تولید پروپیلن افزایش یافته و در نتیجه صنایع تکمیلی با وفور تولید پروپیلن توسعه یابد.

محمدحسن پیوندی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به رشد صنایع تکمیلی در پی افزایش تولید پروپیلن گفت: براساس مطالعات شخصی بنده علت عدم توسعه صنایع پایین دست و تکمیلی پتروشیمی در ایران کمبود پروپیلن است.

این مقام مسوول اظهار کرد: اتیلن به وفور از منابع اتان در کشور تولید شده است. با توجه به تبدیل 60 تا 70 درصد اتیلن دنیا به انواع پلی اتیلن‌ها وگلایکول و تبدیل بخشی نیز به پلیمرهای غیر پلی‌اتیلنی‌، انواع پلی اتیلن در کشور به وفور وجود داشته است.

وی تصریح کرد: با توجه به مطلب مذکور صنایع وابسته به پلی‌اتیلن در کشور توسعه پیدا کرده است ولی صنایع وابسته به پروپیلن توسعه نداشته‌اند به گونه ای که از آخرین واحد (جم) که در آن سرمایه‌گذاری کردیم دیگر در هیچ واحدی، ‌پروپیلن تولید نشده است، در این شرایط پروپیلن تولیدی در کشور نیز بلافاصله به پلی‌پروپیلن تبدیل شده است، و صنایع شیمیایی وابسته به پروپیلن نظیر فنل، استون،اکریلولیزیل، 2-اتیل هگزانول و...در کشور توسعه نیافته اند که خود مواد اولیه یک زنجیره بزرگ از صنایع تکمیلی است.

قائم مقام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به تقاضای بسیار بازار برای پلی‌پروپیلن، گفت: دامنه محصولات پایین دستی پروپیلن و پلی‌پروپیلن بسیار بیشتر از پلی‌اتیلن و اتیلن است و کمبود پروپیلن عامل عدم توسعه صنایع تکمیلی مرتبط به پروپیلن است که به زنجیره‌های زیادی وابسته است.

لزوم تامین مشوق در بودجه

پیوندی درمورد تعیین مشوق برای سرمای گذاری گفت: مساله مشوق و تشویق سرمایه گذار در اختیار شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیست. ما پیشنهاد می کنیم ولی ایجاد مشوق در بودجه کشور تاثیرگذار است که این موضوع در اختیار وزارت نفت و دولت است اما برنامه‌های ما به شرح مذکور است.

قائم مقام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر این‌که در صورت تولید پروپیلن به میزان فراوان در کشور صنایع تکمیلی به سرعت رشد خواهند کرد گفت: براساس تجربه مطمئنم اگر ما بتوانیم پروپیلن به مقدار فراوان تولید کنیم صنایع پایین دست به سرعت رشد می‌کنند.

پیوندی افزود: در حال حاضر واردات مواد اولیه‌ای که حمل و نقل آن سخت است و تاریخ انقضا دارند به راحتی صورت نمی‌گیرد و برای سرمایه‌گذار گران تمام می‌شود. برای مثال در پتروشیمی خوزستان پلی کربنات تولید می‌شود و فنول و استون به عنوان خوراک با بشکه وارد می‌شود که کاری سخت است و گران تمام می‌شود و هر دوماده وابسته به پروپیلن هستند.

وی تصریح کرد: با توجه به اقتصادی نبودن تولید پلی کربنات بر اساس واردات مواد اولیه، کسی روی واحد دوم تولید این ماده سرمایه‌گذاری نمی کند بنابراین تلاشمان این است که تولید پروپیلن را در کشور توسعه دهیم.

برنامه 75 میلیارد دلاری10 ساله

قائم مقام شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به این‌که برای هشت تا 10 سال آینده، برنامه 75 میلیارد دلاری تنظیم شده که مراحل نهایی را از نظر امکان سنجی می گذراند، گفت: حدود 30 میلیارد دلار از 75 میلیارد دلار برنامه پیش رو مربوط به طرح‌های برنامه پنجم و بخشی از برنامه چهارم می‌شود.

پیوندی با اشاره به این‌که این بخش از برنامه از یک تا 90 درصد پیشرفت دارند، تاکید کرد: در حال حاضر متوسط پیشرفت طرح‌های این بخش، بیش از 20 درصد نیست.

وی با اشاره به این‌که حدود 40 تا 45 میلیارد دلار برنامه‌ها نیز مربوط به طرح‌های جدید و غالبا پروپیلن محور است، اظهار کرد: این برنامه‌ها براساس افزایش تولید پروپیلن و خوراک متان برنامه ریزی شده‌اند به نحوی که متانی که به وفور در دست خواهد بود، از طریق متانول به پروپیلن تبدیل می‌شود و از سوی دیگر اتان‌های باقی‌مانده از فازهای پارس جنوبی را نیز خواهیم داشت.


منبع : ایسنا